N/A
|
5. října 2012, 14:16
Dobrý den, pane doktore.
Vím, že píšete,že mléčné výrobky ne. Můžu se ale zeptat konkrétně na tvaroh (odtučněný), proč ne? Vanička 250 ml má 30 g bílkovin a jen 690 KJ, tak by se realtivně i pdole vašich tabulek mohla hodit jako pravé jídlo. Chápala bych,že mléko ne, protože hodně zahleňuje, jen tvaroh jsem vždycky brala za velmi zdravou potravinu. Moc děkuji za odpověď.
Má to dva důvody. Za prvé: Ve 100 g našich jídel je cca 7 x víc bílkovin. Za druhé: Výrobky z kravského mléka jsou problematické všechny. Těch důvodů je mnoho a to zahleňování, které zmiňujete, je ten nejméně závažný. Kravské mléko je potravinový alergen a dospělý člověk ho nemá vůbec konzumovat a pokud ano, tak v co nejmenší míře. Zkuste ve středomořské kuchyni sehnat mlíko, tam se s ním téměř nepracuje.
Zase abchom nebyli puristé. Odtučněný tvaroh není v hitparádě škodlivosti rozhodně na čelní pozici (podobně jako máslo). Pokud si dáte dvě lžičky odtučněného tvarohu, tak tím dietu nezbouráte. Nicméně opusťte ideu, že tvaroh je zdravý. To kecal už Čapek s tím dr. Voštěpem, i když tehdy se to dalo pochopit, protože živočišný tuk a mléčná bílkovina, byly v potravě chudých vrstev vzácné zboží... Jinak podle mě uzdravil dr. Voštěp to chřadnoucí děvče šokovou terapií. Chleba s tvarohem je podle mě naprostý hnus. Já bych osobně taky raději rychle vyzdravěl při představě, že by to do mě ten snědý proletář chtěl ještě někdy ládovat .dr. Ryc