Zeleninové saláty
Brokolicový salát s květákem
Brokolici a květák uvaříme, nakrájíme na kousky. Olivový olej rozmícháme s vinným octem, hořčicí, křenem, solí, pepřem a lehce vmícháme do salátu. Vychlazený salát posypeme jemně nasekaným vaječným bílkem, který jsme si uvařili natvrdo.
Celerový salát s čekankou
Očištěný celer nakrájíme na nudličky a promícháme s listy čekankových puků nakrájených taky na nudličky. Olivový olej promícháme s citrónovou šťávou a špetkou solí, nalijeme na salát a promícháme.
Celerový salát s křenem
Oloupaný celer a očištěnou mrkev hrubě nastrouháme, jablko i se slupkou nakrájíme na kostičky a vše promícháme s citrónovou šťávou. Červené zelí jemně nakrouháme, spaříme vroucí vodou, necháme okapat a přidáme do salátu. Odtučněný bílý jogurt smícháme s křenem, solí, umělým sladidlem, pepřem a lehce vmícháme do salátu.
Cuketový salát s ředkvičkami
Oloupané cukety nakrájíme na špalíčky, očištěné ředkvičky na plátky, jarní cibulku i s natí na tenká kolečka. Do odtučněného bílého jogurtu vmícháme křen, umělé sladidlo, sůl a smícháme se salátem.
Cuketový salát
Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky. Dáme do mísy a lžící odebereme přebytečnou vodu. Mrkev nastrouháme na jemné nudličky, přidáme k cuketě, osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem a promícháme. Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme s rajčatovým pyré, přidáme k zelenině a na konec vmícháme na kostičky nakrájený 20% - 30% tvrdý sýr, posypeme pažitkou a hotový salát necháme rozležet v lednici.
Kapustový salát s kedlubnou
Kapustu uvaříme v mírně osolené vodě, necháme okapat, nakrájíme na proužky. Přidáme oloupanou a hrubě nastrouhanou kedlubnu, utřený česnek a promícháme. Olivový olej smícháme s octem, sójovou omáčkou, pepřem a nalijeme na salát.
Kapustový salát se špenátem
Kapustu uvaříme v mírně osolené vodě, necháme okapat, nakrájíme na tenké proužky. Omyté a okapané listy špenátu nakrájíme na nudličky, menší cibuli jemně nasekáme. Vše promícháme s odtučněným jogurtem ochuceným olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Salár vychladíme a před podáváním posypeme jemně nasekaným vejcem, uvařeným natvrdo.
Květákový salát s ředkvičkami
Květák uvaříme v mírně osolené vodě, necháme vychladnout. Poté ho nasekáme na kousky, přidáme očištěné a na plátky nakrájené ředkvičky a pažitku. Olivový olej našleháme s vinným octem, solí, pepřem a lehce vmícháme do salátu.
Ledový salát s rajčaty
Salát omyjeme a nakrájíme na kousky, rajčata nakrájíme na čtvrtky. Připravíme si zálivku z citrónové šťávy, soli, pepře, umělého sladidla a olivového oleje. Vše dobře promícháme se zeleninou a hotový salát dáme vychladit. Před podáváním posypeme 20% - 30% tvrdým sýrem.
Letní salát hlávkový
Bílé a červené zelí nakrájíme na jemné nudličky. Červené zelí dáme na 10 minut spařit do vařící vody. Pak zelí scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Okurku a ředkev nastrouháme, papriku nakrájíme na nudličky, rajčata na plátky, cibulku nakrájíme i s natí. Všechnu zeleninu vložíme do mísy a promícháme. Sůl, pepř, olivový olej, vinný ocet a umělé sladidlo smícháme do odtučněného jogurtu. Zálivku vmícháme do salátu a necháme odležet. Podáváme ozdobené osminkami vajíčka, uvařeného natvrdo.
Pórkový salát s chřestem
Pórek očistíme, omyjeme, nakrájíme na silnější špalíčky a spaříme vroucí vodou. Propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Chřest slijeme a pokrájíme na drobné špalíčky. Jablko omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kostičky. Dáme do mísy a pokapeme citrónem. Nízkotučný tvrdý sýr nakrájíme na kostičky. Žampióny také scedíme a přidáme je s pórkem, chřestem a sýrem do mísy k jablku. Vše zalijeme zálivkou ze soli, vedety, umělého sladidla, bílého vína a olivového oleje a dobře promícháme.
Několik jednoduchých receptů za použití proteinových jídel Dietalegre
Hráškový krém: Na pánvi necháme bez přidání tuku zvolna podusit několik lístků hlávkového salátu spolu s jedním nebo dvěma lístky máty. Připravený horký hráškový krém smícháme před podáváním s hlávkovým salátem a mátou.
Kuřecí krém: K připravenému krému můžeme přidat naříznuté kousky estragonu, kousek podušeného špenátového pyré nebo vařenou tykev (malou tykev rozřízneme podélně na dva kusy a necháme jí 20 minut vařit v mikrovlnné troubě nastavenou na nejvyšší výkon), kterou před konzumací nakrájíme na malé kousky.
Nadýchaný krém: Pokud smícháme připravený krém (kuřecí, zeleninový, hráškový, pórkový, houbový, chřestový, tomatový) s našlehaným bílkem, zvýšíme tím nejen hodnotu bílkovin, ale vytvoříme chutnou a nadýchanou pěnu.
Omelety: Sníh z našlehaného vaječného bílku smíchaný se směsí na přípravu bylinkové omelety, vytvoří směs, kterou lze na vyhřáté teflonové pánvi připravit jako buď jako omeletu nebo míchaná vejce. Můžeme dochutit špetkou solí, pepřem, pažitkou dle chuti. Připravenou omeletu lze uchovat lze uchovat na pozdější hodinu zabalením do alobalu.
Vanilkový dezert: Pokud chceme vytvořit anglický krém či pěnu, obsah sáčku rozmícháme ve 125 ml studené vody. Po dobu 15 minut necháme „odpočinout“ v lednici.
Hrušková pěna: Chuť lze zvýraznit přidáním několika kapek citrónu a doslazením umělým sladidlem.
Upravený kávový dezert: Zkuste obsah sáčku s vanilkovým krémem připravit nikoliv za použití studené vody, nýbrž studené kávy!
Pro všechny sladké krémy nebo dezerty platí, že můžeme vytvořit buď :
- Nápoj, pokud prášek rozpustíme do cca 200-250 ml studené vody
- Milk-shake, pokud použijeme pouze 120 ml vody a 1 sklenici drceného ledu
- Puding, přidáme 115 ml studené vody, rozmícháme a před konzumací dáme na 15-30 minut do lednice.
Dezerty se hodí ke snídani i ke svačině, vždy je lepší konzumovat je studené.
Palačinka: Ideální ke snídani. Obsah sáčku na pomerančovou palačinku rozmícháme ve 100 ml studené vody, necháme chvilku odpočinout. Na teflonovou pánev přidáme pár kapek olivového oleje, rozehřejeme, vylijeme směs a opékáme po obou stranách jako klasickou palačinku. Před konzumací můžeme ozdobit kouskem povoleného ovoce.
Krupicová kaše: Instantní směs vysypeme o misky a přilijeme 110 -150 ml horkou vodu (ne vařící), zamícháme a necháme 1-2 min. odstát. Nakonec můžeme posypat skořicí a ozdobit kouskem jablka.