Lenka
|
28. června 2013, 20:45
Dobrý den pane doktore,
moc Vám děkuju za barvitou odpověď na můj dotaz na mléčné výrobky. Mohu jeden nízkotučný jogurt obden proto, že mléko nesnášíte( ikdyž je mléčná bílkovina hlavní součástí Vaší diety, jestli jsem to pochopila dobře) nebo je to i z jiného důvodu?? Omlouvám se, jestli jsem natvrdlá, ale není mi to pořád jasné. Zkuste to se mnou prosím ještě jednou a vysvětlete mi to..
Co se týká Olomouckých tvarůžků, mám je občas ráda, tak mě potěšilo, že je zařadit mohu. S francouzskými sýry mnoho společného nemají, s tím souhlasím a Vaše přirovnání k lejnu neznámého původu Vám neberu. Mně chutnají. Také miluju tvaroh, jogurty a sýry, vše klidně nízkotučné. Sladkostí a slaných brambůrků jsem se vzdala :) Pohyb mám 3x týdně - rychlá chůze.
Chtěla bych zhubnout 5 - 7 kilo. Už jsem zhubla 6 kilo, ale ted se mi váha zastavila. Vážím 63 a měřím 165 cm. Chtěla bych být dokonalá, pochopte mě :)
Děkuji a přeji hezký večer :)
Dovysvětlím a převysvětlím, jak je to s tím mlékem:
a) To, že naše přípravky obsahují bílkovinu z kravského mléka ještě nerehabilituje mléko jako takové! My do nich potřebujeme dostat hodně bílkovin a jako jejich zdroj je vhodné i kravské mléko.
b) Můj rezervovaný postoj k němu není o absolutním zákazu. Jen tvrdím, že člověk je jediný dospělý savec, který něco podobného konzumuje. Mateřské mléko není prostě pro dospělé jedince určeno a už vůbec ne mateřské mléko od jiného živočišného druhu.
c) Kravské mléko se chová jako velký potravinový alergen.
d) Všechny ty ohromné přípravky z mléka, co údajně podporují imunitu (ve skutečnosti je to absolutní hovadina, ale dokázat se dá cokoliv) a co je podporuje masivní TV reklama zaměřená na šťastné děti, co se tím cpou, jsou právem podezírané z podílu na vzniku pandemie dětské obezity (metabolicky je to trošku složitější na vysvětlování, takže to berte jako fakt nebo se na to jukněte na net)
e) Mléko se dostává ke spotřebiteli v denaturované podobě, kdy je upravováno tzv. homogenizací (aby déle vydrželo... vše, co je čerstvé a přesto dlouho vydrží je obvykle i jedovaté a zdraví škodlivé). Homogenizace má za následek vznik tekutiny, která se podstatně hůře sráží při styku s kyselým prostředí (pokus citron - mléko). Přesně tak se to chová i v žaludku, když to vypijete. Profičí to dál a ve střevech se to chová velmi prozánětlivě.
f) V mléku se obvykle nachází všechna svinstva, která ládují jezedáci do kraviček. A my to pak konzumujeme.
g) Představa, že mléko podávané dětem je pro ně zdroj vápníku je dalším komerčním blábolem, kterému věří, bohužel, i dost mých kolegů. Takže "mléko do škol" je prázdný reklamní slogan, který má řešit nadprodukci jezedáků. O ničem jiném to opravdu není. Bez vitamínu D si tělo z ničeho žádný vápník nevezme. A ty zelené městské děti, co koukají od rána do večera do počítače a na sluníčko nevylezou, protože jim zase další skupina fanatických blbů tvrdí, že je to zdraví škodlivé, ho skutečně moc nepobere.
Je toho zkrátka hodně, co kravskému mléku vyčítám, ale opakuji, že to není o absolutním zákazu. Je to o redukci konzumovaného množství. A také o opuštění představy, že mléko je zdravé. Mléko nijak zdravé není a lze se bez něj v kuchyni obejít.
Snad jsem Vám to osvětlil lépe. dr. Ryc