N/A
|
10. června 2011, 11:50
Dobrý den, nechci Vás rozčílit nesmyslným dotazem, ale chci se zeptat, co víc ohrozí stav ketózy - cukry nebo tuky? Vím, že obojí je špatně, ale dotazem mířím na to, co je horší: když to přeženu s porcí/výběrem bílkovinového jídla (např. více masa nebo tučný losos) nebo když to přeženu s množstvím/druhem zeleniny (zařadím papriky, rajčata nebo množství zeleniny jak pro žirafu... apod.)? Díky za vysvětlení. Už redukuji jen 5 kg z původních 10. Ale jde to velmi pomalu a tak přemýšlím o tom, v čem musím být naprosto důsledná, aby me to z kýžené ketózy "nevyhodilo".
To je náhodou velmi chytrý dotaz, ale neexistuje na něj obecně platná odpověď. Teoreticky se to má takto: U člověka, který je obézní, to jest má nadbytek tukové tkáně v těle, je smrtelnou komplikací jakákoliuv energetická výchylka (t.j. konzumace většího množství energie, než jaké jeho organismus vydá), bez ohledu na to, jestli je jejím nositelem zelenina nebo tučná ryba. Roli hrají i další okolnosti, například stupeň fyxzické tělesné aktivity a typ metabolismu konkrétního pacienta.
Jiná situiace je u lidí, kteří se vyžrali z nekázně a přibrali třeba 8 kg a jejich % tuku je přijatelné. U nich je jednoznačně horší na tuky bohaté jídlo, než zvýšená konzumace polysacharidů ze zeleniny.
Dotýkáme se však problematiky metabolismu a metabolismus je velmi komplexní a živý fenomén, kde vše souvisí se vším a navíc u každého je to jinak.
Pro oba ilustrativní příklady ale platí, že v jednom jídle se nesmí potkat pokrm sladký a tučný. dr.Ryc