N/A
|
28. května 2012, 09:01
Dobrý den pane doktore,
moc Vám děkuji za vyjádření a sdělení, že mohu držet Vaši dietu. Ani nevíte jakou jste mi udělal radost.Dnou jsem velmi omezená v jídelníčku a nejen to i v dietách. Proto když jsem si přečetla kontraindikace na Vašich stránkách byla jsem smutná, že opět nic.... Tato diagnoza mě překvapila po porodu - do té doby
jsem a měla veškeré testy naprosto v pořádku a v podstatě jedla zdravě (až na vývary,ale ty jsem dělala spíš se zeleninou a pro chuť=opravdu kousek masa). Maso jsem nikdy moc nemusela - pouze rybu (občas). Po porodu je pravda,že jsem ve větším konzumovala hovězí vývary. Vzhledem k tomu, že jsem kojila - jsem měla větší potřebu masových vývarů.Ty jsem následně omezila a po diagnoze úplně. Celkem jsem vzorný pacient :).
Ale právě to překyselení, o kterém píšete, mě trošku straší... všude se dočítám, že překyselení organismu je škodlivé a může způsobit i rakovinu. Dokonce jsou i centra na odkyselení organismu... jaký je na to Váš názor?
Moc děkuji a přeji příjemný den
Mirka
To, co píšete s překyselením organismu je velmi komplexní záležitost. Obecně platí, že centra pro odkyselování jsou většinou naprostým medicínským nesmyslem, stejně jako tablety, na základě kterých se pacient dočká zásaditější moče a žije v představě, že pro sebe něco udělal...
Zkusím vysvětlit alespoň rámcově: Překyselení organismu je dáno především skladbou potravy a jde tedy o velmi dlouhodobý proces. Je pravda, že nádorovým buňkám se lépe roste v kyselejším prostředí, ale neznamená to, že překyselení organismu = zaručená rakovina... S dlouhodobým překyselováním organismu souvisí nejen dna, ale řada dalších metabolických onemocnění (například osteoporóza). Kyselé látky se vylučují jednak močí a jednak dechem, proto je v boji proti překyselování rozhodující fyzická a aerobní tělesná aktivita ! Nejspolehlivější korekcí překyselování je pak změna stravovacích návyků, skoro bych řekl, že makrobiotická strava (která je jinak chuťově dost bídná), je v tomto ohledu vůbec nejzdravější. Ale nic se nemá přehánět. Jak říká klasik: Život bez kulinářského umění by byl jen nudným utrpením spojeným s čekáním na smrt...Obecně tedy platí, že pacienti s Vaším problémem musí dramaticky omezit kyselinotvorné potraviny ( ale pozor! pH konkrétní potraviny ještě nic nevypovídá o tom, zda se bude chovat v organismu kyselinotvorně nebo zásadotvorně...!), zejména živočišné bílkoviny (krvavá masa, vnitřnosti, uzeniny).
Konečně proteinová dieta. Ta Vás také překyselí, o tom, žádný spor, ale není to tak hrozné a problém to nečiní. Jen to může třeba fouknout do doutnající dny... Resumé: Boj proti překyselení = pravidelná fyzická námaha + téměř vegetariánská strava.
Snad jsem to popsal aspoň trochu srozumitelně.
Pozdravuji, dr. Ryc