N/A
|
16. února 2010, 16:45
Dobrý den,
v životě člověka zbavujícího se přebytečných kil hrají určitou roli i umělá sladidla. V úvodu vašeho seznamu sladkých výrobků DIETELEGRE uvádíte, že jejich velkou výhodou je, že neobsahují sladidlo Aspartam, které škodí lidskému zdraví. Stačí ovšem rozkliknout např. čokoládový dezert a v jeho složení Aspartam uvádíte. Prosím o sdělení proč jsou podle vašeho názoru Acesulfam K a sukraloza méně škodlivé zdraví a jak je to tedy vlastně s umělými sladidly ve vašich výrobcích.
Děkuji Irena
Ano, máte pravdu, musím některé informace aktualizovat. Učiním tak v co nejkratší době. K Vašemu dotazu : Diskuze na téma škodlivosti či neškodnosti náhradních ("umělých") sladidel je velmi dlouhá a velmi bouřlivá. Každá ze stran uvádí argumenty pro svoje tvrzení a nutno dodat, že každá má svoji pravdu. O možném karcinogenním účinku aspartamu toho bylo napsáno hodně. Stejně tak ale platí, že jej - vědomě či nevědomě - konzumuje polovina populace v nápojích typu koka koly light. Platí rovněž, že mnoho diabetiků sladí spartamem desítky let a stále žijí bez toho, aby to u nich vyvolalo onkologický problém.
Základní plus aspartamu je v jeho ceně a v jeho "vyzkoušenosti". Je levný a používá se dlouho. Někteří uživatelé jej však nepozřou, protože jeho podivnou pachuť v potravině cítí. Ta se pak v konkrétní poživatině všemožně maskuje nejrůznějšími potravinářskými aditivy (regulátory kyselosti, atp).
Naší snahou proto bylo dát na trh sladké příchutě, které by aspartam obsahovaly v co nejmenší možné míře. K doslazení se nabízí hned několik možností (například acesulfam K) a jakýsi pomyslný zlatý střed pak představuje relativně moderní náhradní sladidlo cukralóza (někdy také sukralóza), jejíž "škodlivost" je i těmi nejzapřísáhlejšími odpůrci éček známkována někde okolo bodu nula, tedy přínos pro organismus nula, stejně jako škodlivost.
Suma sumárum : Připravit sladký bílkovinný pokrm, který by byl chutný, zdravotně neutrální a vhodný k redukci, je poměrně velká alchymie. Vždyť bílkoviy jsou složeny z aminokyselin, které v přirozeném stavu mnohdy páchnou. Výrobců schopných něco podobného připravit za rozumnou cenu není na světě zase tolik. V Čechách například ani jeden, byť by se holedbal jak chtěl. Nepoživatelný protein připraví kdekdo, ale pestrou paletu bílkovinných jídel, po který se skutečně hubne... to už je věc jiná.
Zajímavost na konec : Člověk by řekl, že bílkovina jako bílkovina, to jest že výrobci proteinových nápojů pro sportovce a kulturisty se budou de facto krýt s výrobci bílkovinných přípravků na hubnutí. Chyba lávky. Nekryjí se téměř vůbec. Bílkovinný přípravek pro body building má zcela odlišné složení, příliš mnoho cukrů ( a někdy i tuků) a hlavně příliš vysokou kalorickopu nálož.
Naší snahou je pořád složení vylepšovat a nabízet další a další příchutě. Sladit aspartamem budeme v co nejmenší míře a jen tam, kde by použití jiného náhradního sladidla konečný produk neúměrně prodražilo.
Kritikům náhradních sladidel vždycky říkám, že jedna věc je jistá. Jsou potenciálně stejně škodlivá a zdraví nebezpečná jako býlí rafinovaný cukr a požaduji, aby v rámci svého svatého nadšení pro jejich zákaz brojili stejnou měrou proti rychlým cukrům, které představují čistokrevné buněčné jedy a to bez jakékoliv diskuze. Dr.Ryc