PROTEINOVÁ DIETA
25 LET NA TRHU
bez odborného dohledu
a s on-line poradnou MUDr. Miloše Rýce
Recepty Recepty 2. etapa Losos na česneku a bylinkách s restovanou zeleninkou

Losos na česneku a bylinkách s restovanou zeleninkou

Složení:
 
Pro losos:
 - 100 g steaku z lososa
 - 1 lžíce olivového oleje
 - 1 stroužek česneku, mletý
 - Sůl a pepř, podle chuti
 - 1 čajová lžička sušeného tymiánu (nebo čerstvého)
 - 1 čajová lžička sušeného oregana (nebo čerstvého)
 - 1/4 lžičky uzené papriky (volitelně, pro jemnou kouřovou chuť)
 - Čerstvá petržel nebo kopr (volitelně, na ozdobu)
 
Pro zeleninu:
 - 1 šálek cukety, spirálovité nebo nakrájené na tenké plátky
 - 1 lžička olivového oleje
 - 1 stroužek česneku, mletý
 - Sůl a pepř, podle chuti
 - 1/4 lžičky vloček červené papriky (volitelně)
 
Příprava:
 
1. Uvařte lososa:
 - Filet z lososa osušte papírovou utěrkou a z obou stran ochuťte solí, pepřem, tymiánem, oreganem a uzenou paprikou (pokud ji používáte).
 - Rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na nepřilnavé pánvi na středním ohni.
 - Jakmile je olej horký, přidejte nasekaný česnek a restujte asi 30 sekund, dokud nebude voňavý (pozor, ať se nespálí, jinak zhořkne).
 - Přidejte filet z lososa na pánev kůží dolů (pokud má kůži). Vařte 4–5 minut z první strany, dokud nezezlátne a nebude kůže křupavá.
 - Obraťte lososa a vařte další 3-4 minuty, nebo dokud není losos propečený a snadno se vidličkou loupe (vnitřní teplota by měla dosáhnout 63 °C).
 - Vyndejte z pánve a nechte odpočinout.
 
2. Orestujte zeleninu:
 - Rozehřejte na samostatné pánvi na středním ohni lžičku olivového oleje.
 - Přidejte nasekaný česnek a restujte asi 30 sekund, dokud nebude voňavý.
 - Přidejte cuketové nudle (nebo plátky) a restujte 2-3 minuty, dokud nebudou měkké, ale stále mírně křupavé.
 - Dochuťte solí, pepřem a vločkami červené papriky (pokud používáte).
 - Vyndejte z pánve.
 
3. Podáváme:
 - Na talíř naložte restovanou cuketu nebo zeleninu a navrch dejte losos s česnekem a bylinkami.
 - Ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou nebo koprem (volitelně).
 
 
Tipy:
- Pro více chuti: Lososa můžete před vařením 15–30 minut marinovat v česneku a bylinkách, abyste zvýraznili jeho chuť.
- Pro víc pikantnosti: Přidejte k lososu špetku kajenského pepře nebo chilli vloček, pro jemnou pikantnost co dodá lososu říz!
 

Zatím nebyl vložen žádný komentář.