Ingredience na placičky:
- 2 střední cukety (asi 300-350 g)
- 1 šálek uvařené cizrny (nebo 1 plechovka)
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 lžíce mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky (nebo kopru)
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1/2 lžičky kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje (na smažení)
Ingredience na jogurtový dip:
- 100 g nízkotučného řeckého jogurtu (nebo tvarohu)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička sušeného kopru (nebo čerstvého, pokud je k dispozici)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Připravte cuketu:
- Cukety nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhanou cuketu vložte do čisté kuchyňské utěrky a vymačkejte přebytečnou vodu. To je klíčové pro získání správné textury pro placičky.
2. Orestujte cibuli:
- V malé pánvi rozehřejte na středním plameni trochu olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte 3-4 minuty, dokud nezměkne a lehce zezlátne. Dejte stranou trochu vychladnout.
3. Rozmačkejte cizrnu:
- Ve velké mixovací nádobě rozmačkejte cizrnu vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Zachovejte si nějakou texturu tím, že necháte několik celých kousků, ale většinu z nich rozmačkejte, aby vznikla hrubá pasta.
4. Skombinujte ingredience:
- Do rozmačkané cizrny přidejte nastrouhanou cuketu, orestovanou cibuli, nasekaný česnek, petržel (nebo kopr), kmín, vejce mouku. Dochuťte solí a pepřem. Vše smíchejte dohromady, dokud se těsto dobře nespojí. Pokud se vám těsto zdá příliš mokré, můžete přidat trochu více mouky, aby se lépe spojilo.
5. Vytvarujte placičky:
- Ze směsi vytvarujte malé placičky a lehce je zplošťte.
6. Uvařte placičky:
- Rozehřejte 1 lžíci olivového oleje (nebo použijte nepřilnavý sprej) na nepřilnavé pánvi na středním ohni. Jakmile jsou horké, přidejte placičky a opékejte 3–4 minuty z každé strany, nebo dokud nebudou zlatohnědé a křupavé.
7. Připravte jogurtový dip:
- Zatímco se placičky vaří, smíchejte nízkotučný řecký jogurt (nebo tvaroh), citronovou šťávu, sušený kopr (nebo čerstvý) a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Míchejte, dokud nebude hladká a krémová.
8. Podáváme:
- Křupavé placičky z cukety a cizrny podávejte s vydatnou porcí jogurtového dipu. Pokud chcete, ozdobte ještě petrželkou nebo koprem.
Výživa:
- Vysokým obsah bílkovin: Cizrna, jogurt (nebo tvaroh) a vejce poskytují solidní dávku bílkovin.
- Nízký obsah sacharidů: S cuketou, cizrnou a minimálním množstvím mouky jsou sacharidy udržovány na nízké úrovni.
- S nízkým obsahem tuku: Placičky se pečou s minimálním množstvím oleje a jogurtový dip je lehký a má nízký obsah tuku.