PROTEINOVÁ DIETA
25 LET NA TRHU
bez odborného dohledu
a s on-line poradnou MUDr. Miloše Rýce
Recepty Recepty 1. etapa Jak nepřibrat o Vánocích?

Jak nepřibrat o Vánocích?

Vánoce už pomalu ťukají na dveře a s nimi přichází i každoroční pokušení nejen u štědrovečerní tabule. Rodinná setkání, vánoční večírky, procházky na vánočních trzích, to vše je během Vánoc spojeno s konzumací kaloričtějších potravin. Jak si tohle všechno dopřát, aniž bychom se v lednu báli stoupnout na váhu? Tady je pár osvědčených tipů.

Vánoční cukroví

Bez vánočního cukroví si určitě neumí představit Vánoce nikdo z nás. Jak si ho ale dopřát a zároveň se nebát kil navíc? 
V první řadě lze poupravit původní recepturu. Namísto klasické mouky použít mouku celozrnnou, dodáte cukroví alespoň nějakou vlákninu a věřte tomu, že ho poté nesníte hromady. Cukr v receptech lze nahradit čekankovým sirupem nebo xylitolem (březovým cukrem). Nahrazením cukru tak výrazně snížíte energetickou hodnotu cukroví. Dávejte si pozor na raw a low-sugar varianty cukroví. Tyto druhy cukroví, které neobsahují mouku, aby v sobě neobsahovaly sacharidy, jsou většinou bohatší na tuky a mají tak několikanásobně vyšší energetickou hodnotu. To platí i o nepečených druzích cukroví a o cukroví s krémovou náplní.
Pokud už si budete dopřávat cukroví (ať už klasické nebo to poupravené), dejte si pozor na množství. Doporučuji si vzít malý dezertní talířek, nebo podšálek a narovnat si na něj pár kousků, které si dopřejete například namísto svačiny. Energeticky tak na tom budete podobně, a hlavně budete mít přehled o tom, kolik jste, čeho měli.

Hýbejte se!

Během Vánoc budete mít pravděpodobně vyšší energetický příjem. Fyzika ale funguje i o Vánocích a pokud k vyššímu příjmu navýšíte i energetický výdej, ručička na váze se ani nepohne! 
Navíc se během tohoto krásného zimního období můžete těšit ze spousty zimních radovánek, které jsou energeticky poměrně výhodné! 
Přinášíme Vám základní přehled energetického výdeje během zimních sportů (spočítáno na 1 hodinu aktivity ve středním tempu pro 70 kg člověka): 
BĚH NA LYŽÍCH (650 kcal/60 minut) to je v přepočtu cca 10 ks lineckého cukroví. 
SJEZDOVÉ LYŽOVÁNÍ (440 kcal/60 minut) to se rovná 2x2 dcl svařeného vína.
LEDNÍ BRUSLENÍ (360 kcal/60 minut) za hodinu vybruslíte až 150 gramů bramborového salátu. 
SÁŇKOVÁNÍ (200 kcal/60 minut) samotným sjížděním kopce toho moc nespálíte, ale hodina chůze ve sněhu do kopce spolehlivě spálí i menší smažený řízek.

Štědrovečerní večeře

Během obědů/večeří o několika chodech spíše ochutnávejte. Nemusíte sníst celý chod. Nechávejte si místo na další porci a věřte tomu, že od stolu nebudete odcházet s nepříjemným pocitem přejedení.

Alkohol

Jak to již bývá, během Vánoc a rodinných setkání se vždy objeví i nějaká ta sklenička alkoholu. Nemusíte se stát abstinentem, abyste zachránili svoji figuru, pouze si hlídejte množství a snažte si vybírat spíše kvalitní suché bílé víno, namísto míchaných nápojů, likérů či tvrdého alkoholu. Vaječný, kávový nebo vanilkový likér v sobě skrývají kromě alkoholu i velké množství cukru a jedna menší sklenička tohoto nápoje energeticky vydá spolehlivě za větrník či jiný podobně velký zákusek.

Pár slov na závěr

Určitě se během svátků jídlem příliš nestresujte a ve zdravých mezích ochutnejte to, na co máte chuť. Na změnu životního stylu a budování vysněné postavy budete mít celý příští rok a věřte tomu, že 3 dny v roce Vám toto úsilí nepřekazí. 
Tým DIETALEGRE® Vám tímto přeje pohodové Vánoce a těšíme se na Vás opět v novém roce!

Zatím nebyl vložen žádný komentář.